Rockmusik genom historien

Rock and roll föddes på riktigt under 50-talet men musiken växte fram ur bluesen. Med hjälp av elgitarr och trummor omvandlades bluesen först till rythm and blues och senare till rockmusik. Det var bland amerikanska ungdomar i vita medelklassen rockmusiken fick sitt fäste och tog fart. En av de första rockmusikerna att slå igenom stort var Bill Haley med den kända ”Rock around the clock”. Den låten anses vara startskottet för vad som kom att bli rockmusik. Artister som förknippas starkt med tiden är exempelvis Jerry Lee Lewis, Buddy Holly, Fats Domino, Chuck Berry och frontfiguren för hela genren: Elvis Presley.

Rockiga festivaler i Sverige

Rockmusiken har sedan den slog igenom haft ett rejält fäste i Sverige. Även om de banden som kommer från vårt eget land oftare spelar i de tyngre rock-kategorierna finns det en stor kärlek för alla stilar bland svenska folket. Vilket verkligen märks på de olika musikfestivalerna runt om i landet. Det finns många festivaler med just rockmusik som inriktning. Metal Town, Sweden Rock och Tivolirock är klassiska exempel. Little Steven ska spela på Sweden Rock i år tillsammans med Aerosmith, Scorpions och In Flames, för att nämna några band i årets uppställning. Little Steven är Bruce Springsteens gitarrist och är också en etablerad skådespelare.

Olika stilar inom rockmusiken

Idag är rockmusik en väldigt bred genre och det finns en lång rad uppdelningar. Kategorier med namn som vikingarock, rockopera, rockabilly och glamrock väcker intresset av att utforska nya stilar inom rockmusiken man kanske inte tidigare upplevt. Hårdrocken är som rockmusiken med dieseltrim och är nästan en egen genre med en lång rad underkategorier. Hårdrocken har fått ett rejält fäste i norden och Sverige har levererat många populära band genom åren. Internationellt är några av de största banden Iron Maiden, Judas Priest, AC/DC och Metallica. Många band hämtar inspiration och spelstil från just dessa band. Ett band som nyss återförenats med originaluppsättning är Guns n’ Roses som kommer till Sverige i sommar. Älskar man rock får man inte missa detta!