Pionjärer inom hårdrocken

Hårdrockens historia börjar på riktigt under 1960-1970-talet. Bland de första hårdrocksartisterna hittar vi Jimi Hendrix och Rolling Stones. Andra kända namn som varit viktiga för hårdrockens historia är Black Sabbath, Led Zeppelin och Deep Purple.

Om du vill veta mer om hårdrockens historia ska du sätta på dig dina bluetooth hörlurar och gå in på SVT Play. Här hittar du programmet Hårdrockens utveckling fram till idag. Programmet tar sin början i Memphis, Tennessee innan metal blev metal och visar sedan hela utvecklingen fram till dagens hårdrock. Programmet målar upp historien genom olika möten med ett antal av de artister som har gjort hårdrocken till det den är idag.

Jimi Hendrix

Jimi Hendrix föddes i Seattle år 1942. Han är känd som en av de främsta stilbildande gitarristerna inom rockmusiken. Genom en kombination av att använda ny förstärkarteknik och elektronik samt hans enastående spelteknik revolutionerade han elgitarrspelet. Hans karriär tog först fart i Europa, men efter ett framträdande på Monterey Pop Festival år 1967 slog han även igenom i USA. En månad innan spelning i USA spelade Hendrix och hans band för 15 000 personer på Gröna lund i Stockholm. Senare spelade han även på Woodstock.

Rolling Stones

Rolling Stones bildades 1962 i London. Deras musik har i princip alltid byggt på amerikansk bluesmusik. De är ett av världens mest kända och framgångsrika rockband och har inspirerat mängder av andra artister. Sedan mitten av 1960-talet har Mick Jagger och Keith Richards varit gruppens frontfigurer. Tillsammans med The Beatles var de under 1960-talet de största och populäraste brittiska musikgrupperna. The Beatles väckte en hel del anstöt med sitt långa hår, men ansågs ändå som ganska oskyldiga i jämförelse med Rolling Stones. Gruppen blev invald i Rock and Roll Hall of Fame år 1989. I början på 1970-talet startade de sitt eget skivbolag Rolling Stones Records. Skivbolaget har den kända loggan med den lipande munnen.

Black Sabbath

Black Sabbath räknas som pionjärer inom heavy metal. Bandet bildades år 1968 i Birmingham, Storbritannien. I början av 1970-talet var de ett av de mest framgångsrika banden. Deras mest kända medlem är Ozzy Osbourne.

Led Zeppelin

Led Zeppelin är ett brittiskt rockband som bildades år 1968. Under 1970-talet var bandet ett av de största rockbanden. Deras musik är en blandning av rockmusik, blues och folkmusik samt har en del österländska klanger. Bandet räknas än idag som mycket inflytelserikt inom hårdrocken och de räknas definitivt som en av tidiga pionjärerna. Deras genombrottslåt var Whole Lotta Love.

Deep Purple

Deep Purple är också de bildade i slutet av 1960-talet i Storbritannien. I början spelade de progressiv rock, men 1970 bytte de till hårdrock. Deep Purple, Led Zeppelin och Black Sabbath är de tre stora hårdrocksgrupperna på 1970-talet. Deep Purple har sålt över 100 miljoner album. Bandet har genom åren varit med om många medlemsbyten.