Kända rockmuseums

Rockmusiken har haft en stor prägel på nästan allting i vår vardag sedan den uppkom på 1950-talet. Det är inte bara musiken som format generation efter generation, utan även hur vi klär oss inreder våra hem och all möjlig konst och bruksföremål, har ofta präglats av musikstilen. Det är alltså ett tacksamt objekt att bygga ett museum kring. Många av de största stjärnorna som Elvis Preasly, Rolling Stones och Bon Jovi har ofta helt egna museumbyggnader, men även rockmusiken som sådan, finns representerad i många stora städer. Det kanske inte heller är så konstigt, då musiken har betytt så mycket för så många, och det är också roligt för äldre generationer att visa upp sina idoler för den yngre. På samma sätt som rocken öppnade upp dörrarna för många unga på 50-talet, fortsätter musiken att påverka dagens unga. Nuförtiden är det också lättare att klä sig som sina idoler eller hitta en personlig stil, exempelvis via kidsbrandstore.se som har ett stort utbud av barn- och ungdomskläder.

Rock and Roll Hall of Fame and Museum

I Ohio, USA, ligger det pyramidformade museet med mängder av rockartister och rockmusik. Nya artister och grupper, väljs årligen in och det enda kravet är att den första skivan släppt 25 år tidigare. 2010 fick Sverige en medlem i den högklassiga samlingen då ABBA valdes in men i övrigt är det mest artister från engelsktalande länder.

The Beatles Story

I Liverpool ligger detta Beatlesinspirerande museum, som öppnades 1990. Här finns olika föremål från gruppen och historia kring deras musik och hur det påverkade en hel värld. Utställningarna har blivit besökta av över fyra miljoner besökare, och har också valts som en av Englands bästa turistattraktioner.

Graceland

Elvis Presley-fantasten bör göra ett besök till Tennessee, USA, och besöka huset som var Elvis hem. Hemmet byggdes 1939, när grannarna inte längre stod ut med alla fans som flockades runt hans dåvarande lägenhet, och husets tidigare ägare Grace Toof gav sedan namnet Graceland. Sedan 1982 har huset varit öppet museum för allmänheten och är numera historiskt nationellt minnesmärke i USA. Elvis ligger begravd i närheten vid en minneslund.

The Rolling Stones Museum

Det brittiska rockbandet The Rolling Stones har ett eget museum i Portorož, Slovenien. Byggnaden huserar med en samling på över 1000 föremål, som inbegriper skivor, målningar, plektrum, fotografier, ölglas, posters och mycket mer.

Bob Dylan Museum öppnar 2021

I Tulsa, USA planerar man 2021 att öppna The Bob Ddylan center för att ställa ut över 6000 föremål förknippade med musiklegenden. Centret kommer även att vara en intressant plats för folkmusik-älskare över lag. Den slutgiltiga designen av museet är ännu inte helt klarlagt, men det ska gå hand i hand med den musik Bob Dylan stod för. Säkert väl värt att vänta på, för alla Dylanfans.