Rockens instrument

Rockmusiken är känd för sitt speciella sound då man använder sig mycket av elektriska instrument som elgitarren, elbasen men också trummor. I vissa fall föredrar somliga subgenrer även instrument som piano, keyboards och syntar. Men överlag hålls rocken till de fyra basinstrumenten där sången även är inräknad. I detta inlägg kommer vi gå igenom olika attribut som instrumenten har inom genren.

Sång

När man tänker på sången brukar den vanligtvis vara mörk, raspig och kanske i vissa fall en aning hes eller gäll. Ofta är den inriktad på solosång inom rocken men somliga band eller artister tycker om att använda sig av en eller flera körsångare, som exempelvis Queen. Sången inom rocken brukar vara mycket viktig då man ofta använder sig av betydelsefulla låttexter med starka budskap. Rocken är nämligen en av de genrer som har de mest samhällskritiska låtarna.

Elgitarren

Elgitarren har en lång historia som börjar redan på 1920- talet, då flera företag ville mixa och ändra den akustiska gitarrens funktion med mikrofoner. Dessvärre kom inte ett enda experiment att bli lyckat förrän i början av 30- talet då ”the frying pan” kom till. Uppkomsten till namnet har att göra med att elgitarren var rund och smal och liknande en stekpanna. År 1937 däremot kom den första riktiga elgitarren som fick patent som en elektrisk förstärkt gitarr och därifrån har man utvecklat alla de nutida elgitarrerna. Elgitarren är ett mycket komplext instrument som har många viktiga funktioner man måste förstå sig på för att lyckas nå det ultimata soundet. Bland annat är det tonkontroller, förstärkare och pickuper.

Elbas

Den första elbasen kom till någon gång under 1930-talet i samband med elgitarrens uppkomst, men det som bland annat skiljer instrumenten är att elgitarren har minst 6 strängar medan elbasen minst har 4 stycken. Elbasen är och har alltid varit ett mycket viktigt instrument inom musiken då den tillsammans med trummorna lägger grunden för de resterande instrumenten. Elbasen är mycket lik sina andra familjemedlemmar, det vill säga, kontrabasen, bastuban och syntbasen.

Trummor

Trumman är ett instrument som funnits i många århundraden men den har inte alltid sett likadan ut. De trummor som vi känner till idag uppkom under 30- talet likt många andra instrument och består av flera olika delar, det vill säga; bastrumman, cymbaler, pukor, Hi-Hat och virveltrumma.

För att kunna spela trummor behöver man trumstockar eller vispar. Dock ger valet av stockarna olika sound som är mycket viktigt eftersom trummorna är det stora basinstrumentet för ett band.

Har du planer på att bli musikaliskt engagerad och kanske lära dig ett instrument är dessa tre perfekta julklappar till både dig själv men kanske också till någon annan som du tycker lite extra mycket om. Framförallt om ni är riktiga rockfantaster!