Metallica

Metallica är ett hårdrocksband som sålt en bra bit över 100 miljoner skivor under årens lopp. De brukar räknas till en av de mest inflytelserika grupperna alla kategorier i genren thrash metal, tillsammans med Slayer, Megadeath och Anthrax. Det helade började 1981, och den danske trummisen Lars Ulrich och sångaren och gitarristen James Hetfield från USA har varit med ända sedan dess. Bandet har alltså turnerat och spelat in skivor i mer än 35 år. En otrolig bedrift bara det. I den här texten ska vi titta närmare på Metallicas senaste skivsläpp och några av de kontroverser som kantat bandets historia.

Hardwired tol Self-Destruct.

Metallica har haft en del problem under sin långa karriär, allt material har inte tagits emot på ett positivt sätt av kritikerkåren. Men utifrån det senaste skivsläppet tyder det mesta på att Metallicahar kul igen. Skivan ”Hardwired…to Self-Destruct” som släpptes i November 2016 är bandets tionde studioskiva och den toppade snabbt försäljningslistorna i omkring 60 länder. Bland annat här i Sverige. När det gäller en skiva från ett så stort band att den recenseras i tusentals tidningar världen över blir mottagandet från kritiker alltid blandat. De flesta tycks dock vara ense om att detta är bandets hårdaste och bästa skiva på ett bra tag.

Some Kind of Monster

Dokumentärfilmen ”Some Kind of Monster” skildrar ett band på väg att gå sönder på grund av missbruk och konflikter mellan de två frontfigurerna Lars och James. I filmen spelar den psykolog som bandmedlemmarna konsulterar en viktig roll. Även tidigare under bandets långa historia ledde en konflikt till att den första gitarristen Dave Mustaine lämnade bandet för att bilda Megadeath, som är ett annat otroligt framgångsrikt, band i samma hårda genre som Metallica. Metallica har även drabbats av ett dödsfall, basisten Cliff Burton dog i samband med en bussolycka 1986, olyckan inträffad inträffade utanför Ljungby här i Sverige, just efter en konsert.