Led Zeppelin

Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH

Till rockens giganter hör gruppen Led Zeppelin – ett brittiskt band. Bandet bildades i september 1968. Led Zeppelins medlemmar; Robert Plant, som står för sång och munspel,

Jimmy Page, gitarrist och spelar övriga stränginstrument, John Paul Jones, spelar bas, keyboard, mandolin samt akustisk gitarr och John Bonham, var gruppens perkussionist, hans spelade på trummor och andra slagverk.

 

Pionjärerna
Led Zeppelin kom att bli mycket inflytelserika inom hårdrocken. De blev kända för sitt sätt att blanda olika musikstilar. Allt från blues, hårdrock, folkmusik med inslag av österländska klanger. De var definitivt ett av de största namnen inom rocken på 1970-talet.

 

Genomslaget
Det var med låten Whole Lotta Love man slog igenom 1969. Led Zeppelin var högproduktiva musikskapare. Redan 1969 gav de ut både sitt första och andra egna album. Många anser att det första albumet är bland de allra bästa. Det senare gjordes under en USA-turné där gruppen blev populära relativt tidigt under sin karriär.

 

Fler album släpps
Det tredje albumet från 1970 var folkrockinspirerat. 1971 gav det ut det album, IV, som anses vara det som är mest stilbildande. Album IV innehåller låten Stairway to Heaven som är en av Led Zeppelins absolut mest kända sånger.

 

Page i fokus
Det var gitarristen Jimmy Page som var gruppens centralfigur. Page var den som producerade samtliga gruppens album. Fast samtliga medlemmar var i högsta grad involverade i musikskapandet. Majoriteten av låtarna är skrivna av Jimmy Page och sångaren Robert Plant.Led Zeppelin 2

 

Musikalisk inspiration
Framförallt inspirerades Led Zeppelin av klassisk rhythm and blues från den amerikanska södern. De influerades även av folkmusik, österländska toner och keltisk mytologi vilket kan uppmärksammas i låtarnas texter. Något som också det kännetecknar Led Zeppelins musik är att låtarna är ofta storslagna och med stegringar, vilket som resulterar i långa musikstycken. Inte helt ovanligt med låtar på upp mot 10-11 minuters speltid.

 

Inte som alla andra
Som grupp skilde sig Led Zeppelin från i stort sett alla andra artister. De gjorde endast några få TV-framträdanden. I motsats till vad andra grupper gjorde så släppte de endast ett fåtal singlar. Då de släpptes var det i strikt begränsade upplagor och endast i särskilt utvalda länder. Det var en särskilt utvecklad marknadsförings- och lanseringsstrategi som Peter Grant var ansvarig för. På det sättet skapade en så kallad krok som fångade de som var nyfikna på Led Zeppelin och gruppens musik. Därmed skulle man skapa ett köpbehov hos ett dedikerat köpsegment och få dem att besöka gruppens konserter.

 

Gruppen splittras
John Bonham, gruppens trummis avled den 25 september 1980. Det ledde till att Led Zeppelin kom att splittras.

 

Priser  och utmärkelserÅr 1995 valdes Led Zeppelin in i Rock and Roll Hall of Fame. 2006 belönades man med Polarpriset. Mot bakgrund av vad de bidragit med till rockmusiken är de väl värda dessa.

Led Zeppelin lär ha sålt inte mindre än omkring 300 miljoner album. Med sådana försäljningssiffror gällande album, är de historiskt sett, tvåa efter The Beatles.