Kiss

De som inte känner till Kiss’ musik känner i alla fall till bandets utseende. Deras karakteristiska ansiktsmålning har gjort dem lika kända som deras hitlåtar, och alla som är fans till bandet känner igen de karaktärer som sminket förmedlar: The Demon (Gene Simmons), Starchild (Paul Stanley), Spaceman/Space Ace (Ace Frehley och Tommy Thayer) och The Catman (Peter Criss och Eric Singer). Andra mindre kända sminkningar som tidigare medlemmar i bandet har använt sig av är The Ankh Warrior (Vinnie Vincent) och The Fox (Eric Carr). Dessa masker, tillsammans med pyroteknik, eldsprutning, spottat blod, rykande gitarrer och svävande trumset, gjorde Kiss’ liveframträdanden till något alldeles extra.800px-Image-KISS_Stockholm_2008_2

Men det är som sagt inte bara sminkningen som ligger bakom bandets framgångar, utan också deras musik. Bara i USA har bandet sålt fler än 40 miljoner album, och de har tilldelats 24 guldalbum till dags dato, vilket är fler än något annat amerikanskt rockband. Deras mest kända låtar är bland annat ”I Was Made For Lovin’ You”, ”Heaven’s On Fire” och ”Rock And Roll All Nite”.

Kiss bildades 1973 i New York. De ursprungliga medlemmarna kan sägas vara Gene Simmons och Paul Stanley, som redan tidigare spelade tillsammans i ett annat band. När det bandet splittrades bildade de två en duo, som snart skulle bli en trio då de läst en annons i tidningen från en trummis (Peter Criss) som letade efter ett band. Efter att Criss gått med i bandet höll Simmons ett antal provspelningar för att hitta en sologitarrist till bandet, och efter detta slöt sig även Ace Frehley till bandet, som i och med det var komplett. Samma år, 1973, gjorde gruppen sina första spelningar tillsammans, på en klubb som numera heter Coventry. Det var redan under dessa första spelningar som de började pröva sig fram med sminkningarna. Bandet spelade in en demo med fem låtar, anlitade en manager, och snart hade de ett skivkontrakt hos det då nystartade skivbolaget Casablanca Records. Året därefter, 1974, släppte de sitt första album, Kiss, och resten, som man säger, är historia.

Om du är ett stort Kiss-fan, och vill visa det, kan du enkelt beställa t-shirts och andra produkter med bandets namn på Medtryck.com.