Deep Purple

Deep Purple, 01. Dezember, 1970, Niedersachsenhalle, Germany

Deep Purple är ett av 1970-talets stora hårdrocksband. 1968 är det år då gruppen bildades i Hertford, England, Storbritannien. De räknas till de tre största inom hårdrocken tillsammans med Led Zeppelin och Black Sabbath. De här grupperna kom att bli stilbildande för genren hårdrock även om Deep Purple från allra första början spelade vad som kallas progressiv rock.

 

Världens mest högljudda band 1972
Deep Purple började spela hårdrock 1970. Efter en konsert på Rainbow Theatre i London 1972, listades gruppen i Guinness Rekordbok år 1975 som ”världens mest högljudda band”.

Att ha skyddshörlurar är att rekommendera för den som går på en konsert med hårdrockband som Deep Purple. Annars lämnas konserthallen med ringande ljud i öronen många timmar efter konsertens slut. Ljudnivån är så pass hög att bestående hörselskador kan bli resultatet efter en enda konsert. Därför gör man klokt i att göra ett hörseltest, efter att ha varit på en konsert.

 

Bandets ursprungliga medlemmar
Den första bandmedlemmen var den klassiskt skolade organisten Jon Lord. Efter honom kom gitarristen Ritchie Blackmore. sångaren Rod Evans och trummisen, Ian Paice. Därmed var bandet komplett.Deep Purple 1

 

Deeves Hall
Deeves Hall, ett hus på landet i South Mimms, Hertfordshire, var platsen där bandet bodde, skrev låtar och övade. Här hade bandet de senaste Marshall-förstärkarna till sitt förfogande, något som la grunden för ett av deras kännetecken – det chockhöga ljudet under spelningarna.

 

Den första turnén
Gruppen ger sig ut på en kortare turné i både Danmark och Sverige under april 1968. Då var de bokade under namnet Roundabout. Efter turnén föreslog Ritchie Blackmore att gruppen skulle byta namn till Deep Purple. Något som vi idag vet att alla bandmedlemmar godkände.

 

Ett musikaliskt särdrag
Deep Purples musik skiljer dem från Led Zeppelin eller Black Sabbaths stil. Det är påverkan från barockens musik. Något som kommer fram för lyssnaren eftersom deras musik innehåller långa partier som liknar musikaliska dueller mellan gitarr och orgel. Det här signumet återkommer i senare hårdrock. Förmodligen är det den klassiskt skolade organisten Jon Lord som bidragit till den för Deep Purple karakteristiska stilen. Tydliga exempel på den här stilen hör man bland annat i låten Lazy. En av deras mest kända låtar är Smoke on the water. Deep Purple har sålt över 100 miljoner album över hela världen. Omkring 17,5 miljoner såldes i USA.