Eldkvarn

Eldkvarn är en av de mest ikoniska svenska rockgrupperna. Gruppen bildades i Norrköping 1971, när de två bröderna Plura och Carla Jonsson började spela i ett band tillsammans med Tony Thorén, då under namnet Piska mig hårt. Namnet var inte utan problem, då dess kontroversiella natur ledde till att bandet ibland fick annonsera sina spelningar under ett annat namn, Blixt & dunder. År 1976 bytte man till slut namn till Eldkvarn.

Under 1970-talet hade bandet inga större framgångar. De fick genom kontakter möjlighet att spela in en LP på skivbolaget MNW, men den gjorde inte succé. På den tiden spelade Eldkvarn något som mest liknade progg, men som hade influenser från Bob Dylan och Velvet Underground. Det var först när bandet i slutet av 1970-talet adopterade punkrocken som deras kommersiella framgångar började, med albumet Pojkar, pojkar, pojkar.1280px-Eldkvarn1

Efter detta verkade proppen ha släppt, då succén med deras första album följdes av ytterligare två framgångsrika album, Musik för miljonärer och Genom ljuva livet. Under den första halvan av 1980-talet turnerade Eldkvarn mer eller mindre ständigt, tillsammans med bland andra Ebba Grön. Livet på turné sliter dock, och bandet ombildades i mitten av årtiondet. I samband med detta kom bandet också att ”byta” genre igen: Plura skrev nu längre låtar än de korta, hetsiga punkrockslåtarna, och hämtade inspiration från sitt eget liv när han skapade texterna. Dessa låtar skulle komma att leda till några av Eldkvarns bäst säljande album (till exempel Himmelska dagar och Kungarna från Broadway), och är kanske den typen av musik som de flesta associerar gruppen och dess sångare med.  Denna period i deras karriär kulminerade i två spelningar i Göteborg respektive Stockholm, som spelades i ett stort cirkustält, med gästartsiter som Joakim Thåström, Pugh Rogefeldt, Orup, Eva Dahlgren och Totta Näslund.

Eldkvarn har sedan dess blivit mer experimentella i sin musik, och de fortsätter sin musikaliska resa än idag. Sedan mitten av 1990-talet har banduppsättningen sett likadan ut: de tre ursprungliga medlemmarna samt Werner Modiggård och Claes von Heijne.

Om du är ett fan av Eldkvarn vet du kanske att Plura Jonsson också har en annan sida, nämligen en konstnärlig sida. Han målar allt från självporträtt till Stockholmsmotiv, med en lätt surrealistisk ton. Om du skulle vilja äga någon av hans litografier finns de till salu på Galleristockholm.se.