Queen

 

Queen 1

Bandet Queen med bland andra sångaren Freddy Mercury hade stora framgångar och har påverkat musikbranschen inte bara genom den musik de skapade. Gruppen Queen, som är brittisk, bildades i London 1970. De ursprungliga medlemmarna var gitarristen Brian May, sångaren Freddie Mercury och trummisen Roger Taylor. Det var först året därpå som basisten John Deacon anslöt sig till bandet. Queen är ett av Storbritanniens mest inflytelserika och framgångsrika band.

 

Många musikaliska influenser
Gruppen Queen har kännetecknats av kreativitet på alla plan. Man har komponerat musik med många influenser från en mängd olika genrer. Queen brukar förknippas med arenarock, glamrock och hårdrock. Men även dans-rock, heavy metal, poprock, progressiv rock och psykedelisk rock. Fast de har inspirerats av andra musikarter som soul, folkmusik, funk, disco, psykedelisk musik, country, blues, synth, ragtime, opera, rockabilly, gospel och vaudeville. Allt och inget under musikens himmel tycks ha inspirerat dem. Även genrer som punkrock och det som kallas speed metal finns med i repertoaren.

 

Musikvideor
Det som ofta förknippas med gruppen Queen är det att de var tidiga att använda rockvideor. De började med Bohemian Rhapsody 1975 och efter det gjordes en video till varje större singel som gruppen gav ut. Man fortsatte fram till Freddy Mercurys sista medverkan i videon These Are The Days Of Our Lives 1991.

Banbrytande, det sägs musikvideon till Bohemian Rhapsody från 1975 vara. Den har inom musikbranschen kallats den första promovideon. Syftet var dock inte att den skulle vara en promotionvideo. Den kom till för att Queen var på turné samtidigt som meningen var att de skulle ha ett live-uppträdande på Top of the Pops. Istället kom alltså videon som utnyttjade den senaste filmtekniken med oerhört sofistikerade visuella effekter. Det la grunden för musikvideor som viktiga kommersiella inslag vid lanseringen av såväl nya album som nya musiksinglar. Bohemian Rhapsody har röstats fram som tidernas bästa musikvideo.

Queen 3

 

Queens logga
Gruppen Queen har en logotyp som formgavs av sångaren Freddy Mercury år 1972. Bakom sig hade han en examen i illustration och grafisk design vid Ealing Art College i London. Logotypen är känd som Queen Crest, på svenska Queens vapen.

Den som är intresserad av Queen finner ytterligare information om gruppen på wikipedia.