AC/DC

AC/DC var ett av de band som skulle lägga grunden för det som senare kom att kallas ”hårdrock”, och många kallar dem för pionjärer inom genren. Andra menar att AC/DC spelade renodlad rock ’n’ roll. Oavsett vilket har AC/DC blivit legendariska: deras album har sålts i mer än 200 miljoner exemplar, och år 2003 valdes bandet in i Rock and Roll Hall of Fame. Deras kanske mest kända låtar är ”Highway to Hell”, ”Hells Bells”, ”Back in Black”, ”T.N.T.” och ”Thunderstruck”.800px-ACDC-Hughes-long_ago

AC/DC bildades i Sydney i Australien, år 1973.  Bröderna Malcolm, Angus, George och Alex Young föddes i Glasgow i Skottland, men större delen av familjen flyttade till Australien år 1963. Den äldsta brodern, Alex, stannade dock kvar i Storbritannien för att satsa på en musikkarriär där. George Young blev en av medlemmarna i Easy Beats, ett av Australiens mest framgångsrika band på 1960-talet, och som alla vet skulle bröderna Malcolm och Angus följa i hans fotspår när de tillsammans bildade AC/DC år 1973. Idén till bandets namn kommer från deras syster, Margaret Young, som såg det på en symaskin. AC/DC är en förkortning för alternating current/direct current, alltså ”växelström/likström”. Bröderna tyckte att detta symboliserade den råa energin i deras musik.

I november 1973 rekryterade bröderna bassisten Larry Van Kriedt, sångaren Dave Evans och trummisen Colin Burgess till bandet. De bokades in på en spelning vid Bondi Lifesaver på nyårsafton år 1973. Vid det laget hade Angus redan börjat bära sin skoluniform på scen, något som skulle vara ikoniskt för bandet under hela deras karriär. Också detta var systern Margarets idé. Under 1974 ersattes Dave Evans som sångare, för att hans stil inte ansågs passa med bandet och för att han inte kom överens med deras manager, Dennis Laughlin. Så småningom tog Bon Scott över som sångare, och i och med det började AC/DC sin klättring mot toppen.

Många skulle nog hålla med om att det enda rätta sättet att lyssna på låtar som ”Highway to Hell” och ”Thunderstruck” är på högsta volym i en bil på motorvägen. Om du länge drömt om att äga en bil, men inte haft de ekonomiska möjligheterna, kanske du kan överväga att ta ett lån. Du kan få hjälp med att få ett billån på https://advisa.se.